Ouders monitoren het internetgebruik van hun kinderen op smartphones minder

6 nov 2014 /

student_ipad_school - 025Ouders zijn minder snel geneigd om het internetgebruik van hun kinderen te monitoren wanneer de kinderen het internet raadplegen via een mobiel toestel, zoals een smartphone of tablet, zo blijkt uit het laatste EU Kids Online rapport van de London School of Economics and Political Science (LSE). Nochtans zijn de risico’s voor kinderen groter wanneer zij via een smartphone of tabletcomputer op het internet surfen.

Het rapport, dat in samenwerking met Net Children Go Mobile tot stand kwam, wijt deze verzwakking van ouderlijke monitoring wat betreft internetgebruik op mobiele toestellen aan het feit dat zowel ouders als kinderen mobiele telefoons en tablets als meer privé beschouwen. Dit wil dus zeggen dat ouders minder geneigd zijn om in de smartphone van zoon- of dochterlief te neuzen en dat kinderen meer verontwaardigd zijn als ze dit toch doen.

Online on the Mobile analyseert hoe het internetgebruik van Europese kinderen van 9 tot 16 jaar veranderde tussen 2010, wanneer de meeste kinderen nog vaste computers en laptops gebruikten, en 2013, het jaartal waarin we een grote toename zien in het gebruik van mobiele toestellen door kinderen. Smartphones en tablets verhogen echter het risico op het ervaren van online gevaar, zo stelt men in dit rapport. Deze toestellen brengen immers heel wat nieuwe risico’s met zich mee, zoals geolocatie data en apps waarbij gebruikers in contact worden gebracht met vreemden.

De onderzoekers kwamen tot de bevinding dat jongere kinderen minder waarschijnlijk in aanraking zullen komen met online risico’s dan oudere kinderen, maar dat zij wel een grotere invloed ondervinden van deze risico’s. Kinderen van 9 en 10 jaar die het internet raadplegen via een smartphone of tablet hebben bovendien een grotere kans om geconfronteerd te worden met gevaarlijke situaties online dan zij die dit niet doen.

Professor Sonia Livingstone, die het EU Kids Online project bij LSE leidt, zei hierover: “Kinderen die toegang hebben tot mobiele toestellen en smartphones hebben meer kans om online gevaar te ervaren. Desondanks toont onze data aan dat ouders van kinderen met toegang tot mobiele toestellen minder geneigd zijn om regels op te leggen omtrent het gebruik van het internet. We weten dat kinderen doorheen heel Europa hun eerste smartphone op een steeds jongere leeftijd krijgen en daarom is het meer dan ooit belangrijk dat ouders begrijpen dat de manier waarop kinderen het internet gebruiken veranderd is en dat de kans dat ze online in gevaarlijke situaties terecht komen groter is geworden met de komst van mobiele technologie.”

“Software ontwikkelaars, technologiebedrijven en aanbieders van diensten zouden daarom moeten inzetten op de ontwikkeling van tools waarmee ouders het mobiel internetgebruik van hun kinderen kunnen ondersteunen en monitoren.”

Deze bijdrage is een vrije vertaling van het Engelstalige artikel “Parents less likely to monitor their children’s internet use if accessed via smartphones” op de website van LSE. Hier kan ook het originele rapport gedownload worden.

Photo credit: Brad Flickinger op Flickr