Rethink: 13-jarig meisje ontwikkelt systeem tegen cyberpesten

14 aug 2014 /

Google-Science-Fair-2014De Google Science Fair is een wereldwijde wedstrijd rond wetenschap en technologie voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Het is in deze wedstrijd dat Trisha Prabhu, een 13-jarige scholiere uit de Verenigde Staten, geselecteerd werd als één van de finalisten. Zij ontwikkelde een systeem, ‘Rethink’ genaamd, ter preventie van cyberpesten. Trisha is van mening dat een effectief systeem tegen cyberpesten er in zou moeten slagen het aantal kwetsende boodschappen te verminderen die een pester bereid is te posten op sociale media. Ze wil pesters doen stilstaan en nadenken over hun kwetsende berichten.

TrishaDe wetenschapster in spe, die vooral geïnteresseerd is in gedragswetenschappen, creëerde twee softwaresystemen, Rethink en Baseline, om te testen of pesters echt minder bereid zijn om kwetsende berichten te sturen als ze gevraagd worden even stil te staan bij hun boodschap. Beide programma’s lieten de testpersonen een reeks vooraf samengestelde kwetsende berichten zien en vroeg hen of ze bereid waren deze te posten op sociale media. Het Baseline systeem postte de boodschappen vervolgens meteen, terwijl het Rethink programma de testpersonen wees op het kwetsende karakter van het bericht en hen vroeg hier nog even over na te denken. Het onderzoek van Trisha wees uit dat het Rethink systeem wel degelijk effectief was in de strijd tegen cyberpesten. 93% van de respondenten bedacht zich immers wanneer ze de waarschuwing te lezen kregen en besloot dus het kwetsende bericht niet te posten.

De strijd tegen cyberpesten stopt voor Trisha echter niet bij deze wedstrijd. Momenteel werkt ze aan een prototype om sociale netwerksites te tonen hoe haar technologie geïmplementeerd kan worden in hun bestaande websites. Daarbij zal gebruik worden gemaakt van een gesofisticeerd mechanisme dat kwetsende van niet kwetsende inhouden kan onderscheiden. Door de boodschapper vervolgens te waarschuwen, kan het pesten worden aangepakt bij de bron, aldus Trisha Prabhu.

 

Bron: Projectvoorstel van Trisha Prabhu op de Google Science Fair website