Targeted surveillance, targeted killing: Drones

26 jun 2012 /

We zouden in de toekomst nog meer non-stop in de gaten kunnen gehouden worden door het alziende oog van robots in de lucht. Drones patrouilleren boven ons hoofd. Drones veranderen ook razendsnel de manier van oorlogsvoering. Vandaag leiden de VS al meer drone-operators op dan piloten. Het wapenarsenaal dat tegenwoordig wordt ontwikkeld, heeft meer en meer iets van een videogame. Een dode is tegenwoordig gewoon een flits op een scherm.

Voorlopig is de technologie van drones nog grotendeels in Westerse handen, maar het zal waarschijnlijk niet lang duren voor ze universeel beschikbaar is. Momenteel is het in het Belgische luchtruim nog verboden voor onbemande toestellen. Tegen 2013 zou bij ons hiervoor een nieuw Koninklijk Besluit op tafel liggen. Zo heeft bijvoorbeeld Binnenlandse zaken veel interesse om de brandweer en civiele bescherming met drones uit te rusten. Vanuit de lucht kunnen hulpdiensten situaties vaak beter inschatten. Tijdens de Olympische spelen zal de Londense politie drones aanwenden om mensenstromen te surveilleren. Ook fraudebestrijdingsdiensten van Europa zouden aan de hand van drones beter oppervlaktes en bebouwingen kunnen controleren.

Drones voor meer bewaking en controle

Dichterbij in Genk wordt binnenkort een kleine drone in werking gezet. Drones zijn handig om luchtfoto’s van ongevallen te nemen, de toeschouwersstromen tijdens voetbalmatchen te monitoren of een voortvluchtige dief op te sporen. Dat gebeurt nu al in uitzonderlijke gevallen met helicopters. Maar volgens Mathias Vermeulen (VUB en tevens verbonden aan het European University Institute in Firenze) is de kans groot dat drones vaker gebruikt gaan worden dan helicopters, aangezien de prijs voor het gebruiken van een drone op termijn veel goedkoper zal zijn dan het gebruiken van een helicopter. Hun gebruik zal dan niet meer beperkt zijn tot uitzonderlijke gevallen, maar ook voor routineuzere gebeurtenissen.

Drones en privacy

Hoeveel privacy wil een maatschappij opgeven voor meer veiligheid? Met de komst van drones krijgt ‘privacy’ alweer een nieuwe dimensie. “De dag komt dat we ook hier op elke publieke plaats non-stop in de gaten kunnen gehouden worden. Drones bieden veel nieuwe, positieve, mogelijkheden, maar het gebruik ervan zal precies gereglementeerd moeten worden om misbruiken te voorkomen,” aldus Mathias Vermeulen.

Bovenstaand artikel is een samenvatting van de reportage in DS Weekblad van 23 juni 2012 “Big Brother is Killing You” van Lieven Sioen waarvoor EMSOC medewerker Mathias Vermeulen werd geïnterviewd.