Hé, is dat niet privé?

24 apr 2012 /

Hoe zit het met onze privacy? Komen ze nu echt alles over ons te weten via internet, onze bankrekening, internet, gsm en klantenkaarten? Nathalie Le Blanc deed voor Libelle een onderzoek en legde deze vragen voor aan EMSOC promotor Jo Pierson.

Volgens Pierson moet een onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten privacy. Er is sociale privacy waarbij men zelf gegevens beheert en dus zelf bepaalt wat men vrijgeeft; denk aan sociale netwerksites. Daarnaast is er de geïnstitutionaliseerde privacy waarbij de overheid, het ziekenfonds of andere bedrijven gegevens die ze van burgers hebben, beheren. Die laatste is in Europa vrij streng geregeld. Een bank of gemeente mag de persoonsgegevens niet zomaar vrijgeven. Elke burger mag bovendien aan die instanties vragen welke gegevens ze van hem/haar hebben en of die juist zijn.

Is het erg dat men zoveel over ons weet?

“Veel organisaties, sites of bedrijven verzamelen informatie over ons en bewaren die op verschillende plaatsen,” geeft Pierson aan. “Niemand heeft echt een duidelijk overzicht op wat waar zit of wat de gevolgen zijn van die dataverzamelingen. Vraag is of dat erg is. Vroeger stuurde je een gele briefkaart en werd je naam en adres in een fichebak bewaard, nu zit je in een mailing list. Onze bank wist en weet alles over ons geld. Onze huisarts slaat onze medische gegevens op en de telefoonmaatschappij weet wie je belt, hoe lang en wanneer. Wat nieuw is in deze, zijn de nieuwe media.”

De manieren zijn gewoon veel meer vernuftig

“Een gps en smartphone onthouden waar men is geweest en de cameras op straat filmen degenen die in de buurt zijn. De supermarkt weet wat z’n klanten kopen net als Amazon, iTtunes en andere webwinkels. Google onthoudt naar welke sites men surft en als men een Gmail adres heeft, worden alle mails door Google gescand op bepaalde woorden, zodat ze de gepast advertenties kunnen aangeboden worden.”

De gevolgen zijn echter duurzaam

“We moeten wel alert blijven omdat ‘delete’ in cyberspace iets anders betekent dan in pakweg je woonkamer,” legt Pierson uit. “Als je een mail verwijdert of als je een foto weghaalt op Facebook zijn die gegevens niet noodzakelijk weg. Dergelijke bestanden worden op zo veel verschillende plaatsen bijgehouden dat ze altijd traceerbaar blijven. Bovendien kan iemand je foto op zijn computer hebben opgeslagen voor jij ze van het net afhaalt.” “Denk dus na voor je op een forum of sociale netwerksite een uitspraak doet of een foto plaatst!” beklemtoont Pierson nog in het Libelle interview dat deze maand (april 2012) is verschenen.

Vind hier het volledige Libelle artikel: isdatnietprive.